Sötpotatis och blomkål blir här till en läcker färgad gryta. Servera grytan som huvudrätt tillsammans med ris, yoghurt och chutney.
Instruktioner
- Man använder ofta skirat matfett, s.k. ghee, i det indiska köket när man bryner ingredienserna till en curryrätt. Skirat fett kan hettas upp till högre temperatur än oskirat utan att brännas.
- Skirat smör eller margarin bildas när du smälter matfettet och mjölkfasen sjunker till botten. Du kan låta det skirade matfettet stelna till en kaka och sedan skära ut det klara fettet. Det skirade fettet är mycket känsligt för luft och värme, det härsknar lätt. Det ska därför aldrig sparas i rumstemperatur utan antingen kylas snabbt och försvaras kallt eller kasseras.
- Skira matfettet på svag värme, mjölkfasen sjunker då till botten. Skeda upp allt det klara fettet.
- Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Hetta upp 4 tsk av det klara fettet i en tjockbottnad gryta på medelvärme. Fräs lök och vitlök under omrörning ca 6 minuter.
- Tillsätt chilipasta, koriander, kummin och gurkmeja. Låt det fräsa med under omrörning 1 minut.
- Skölj, skala och dela sötpotatisen i 3 cm stora bitar. Skölj, ansa och dela blomkålen i buketter. Lägg ner potatisbitar och blomkålsbuketter i grytan och tillsätt tomater och buljong. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småputtra tills grönsakerna känns mjuka, 25-30 minuter.
- Servera grytan med en klick yoghurt och nykokt ris.
Publicerat den
14 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar