En spröd botten av kavlad pajdeg utan ägg, fylld med vaniljkräm och smaksatt med mandelmassa och hallon. Den här tårtan är lika god till eftermiddagskaffet som till dessert.
Instruktioner
- Hacka ihop matfett och vetemjöl till en grynig massa. Tillsätt 2 msk vatten och grädde och blanda varsamt till en deg. Låt den vila svalt en stund.
- Kavla degen till en rektangel, vik den i tre delar och kavla på nytt ut den till en rektangel. Vik ihop degen i tre delar igen, strö litet mjöl över den och vira om med plastfolie.
- Lägg degen i kylskåp att vila minst 6 timmar. Kavla sedan ut den till två rundlar, ca 25 cm i diameter, eller en fyrkant, ca 30 x 20 cm. Kavla gärna degen direkt på bakpapper och dra sedan över det på en plåt.
- Nagga bottnarna med en gaffel och låt dem vila 1 - 2 timmar före gräddningen, så behåller de sin form. Grädda sedan bottnarna i 200° ca 15m inuter. De ska bli svagt guldbruna. Låt dem svalna på papperet på bakgaller.
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen och klicka och bred ut den över bottnarna. Spritsa grädde runt kanterna och stick ned hallonen i mandelmassefyllningen. Bjud tårtan nygjord och riktigt kall.
- Bottnar och kräm kan förstås göras i god tid, även om tårtan inte ska läggas ihop förrän strax före serveringen.
Publicerat den
28 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar