Skala och finhacka löken och fräs den mjuk och glansig i olja utan att bryna. Tillsätt riset och låt fräsa med tills riskornen får en lätt glansig yta.
Slå på en skopa kokande buljong. Låt koka in under omrörning. Upprepa tills buljongen är slut och riset är al dente, det vill säga mjukt men med en liten kärna kvar i mitten.
Hetta upp en stekpanna, strö ett tunt lager salt i botten. Pensla laxen lätt med olja, lägg ner den fina sidan i pannan och stek ett par minuter. Salta och peppra. Vänd fisken och stek andra sidan också ett par minuter. Dra bort från värmen.
Tvätta citronen och finriv det yttersta gula skalet, pressa ur saften och rör ner raspet i risotton. När riset nästan är klart, vänd ner sockerärterna och de gröna ärterna. Låt koka några minuter och rör ner osten.
Smaka av med citronsaften. Sätt på ett lock, dra bort från värmen och låt stå i 5 minuter. Servera laxen med risotton, toppa gärna med några tunt strimlade sockerärter.