Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Inkokt lax i gele

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 4 timmar 25 minuter
Skriv ut

Rätt som förbereds dagen innan och smakar utsökt i sommarhettan. Rätten känns lyxig för alla fiskälskare!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda ingredienserna till lagen i en vid kastrull och låt dem koka i 10 minuter. Smaka av lagen. Den ska vara så salt att du ska vilja ha exakt samma smak på fisken när den är klar (obs mycket viktigt). Är den för salt späd och vice versa. Medans lagen kokar skär du fiskfilen i 5-6 breda skivor. Låt skinn sitta kvar. Har du hel fisk dela den i mindre bitar. Sänk värmen på grytan så att spadet sjuder men inte ett dugg mer. Lägg i fisken och lägg lock på. Vakta noga så det inte kokar, det får inte ens småkoka. Det räcker om det bara rör sig lite i vattnet. Sätt en äggklocka på 25 minuter och låt kastrullen så få. Du testar om fiskfilen är klar genom att fiska upp en bit försiktigt så den inte går sönder. Lägg den på ett fat och tryck. Lamellerna i fisken (skivorna) ska falla sönder med ett försiktigt tryck.
  2. Ta försiktigt av skinn och lägg fisken i ett fat som tål värme (gärna en djup skål). Sprid ut dill och purjolökshack över fisken.
  3. Nu ska du förbereda gelen som ska ligga över fisken. Sila fiskspadet och spar det. Blanda gelatinpulver alternativt gelatinblad enligt anvisning med lite fiskspad och rör sedan ut det med det varma fiskspadet (3/4 tsk gelatin/ dl spad ca). Rör ordentligt så du är säker på att spadet löst upp sig. Häll över fisken och låt svalna i kylskåp. Tar ca 4-6 timmar.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • claesintoronto 7 april 2010

    Jag har lagat till inkokt lax efter bästa förmåga sedan mammas gamla familjerecept försvann för några år sedan. Jag blev glatt förvånad då jag upptäckte detta recept. Den stora skillnaden var fiskbuljongtärningarna. Minskade också saltet till 3 msk, då såsen jag gjort blev litet saltare än jag räknat med. Laxen blev helt sagolik. Om man har bråttom kan man snabbkyla det varma spadet en timme i frysen innan man häller det över fisken som står i kylskåp under tiden. Då är rätten klar på 2 - 3 timmar.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.