Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubbspaj med lemon curdripplad vaniljglass

 
  • Serverar: 8-12 portioner
Skriv ut

Frasig paj med krämig fyllning som toppas med en aprikosglasyr. Lemon curd glassen till ger en söt/syrlig och fräsch smakkombination till den söta pajen. Pajen går enkelt att variera. Kombinationer som passar ihop är päron och konjak, hallon och limoncello samt aprikos, äpple och calvados.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hacka ihop smör, mjöl, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 2 timmar i kylen.
  2. Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad arbetsbänk och lägg över den i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och täck botten och kanter med aluminiumfolie. Ställ pajskalet i frysen i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta bort folien efter halva tiden. Låt kallna.
  5. Lägg smör, mandelmassa, mjöl och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en slät och krämig smet. Mixa snabbt i amaretto och ägg. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  6. Snoppa och halvera jordgubbarna. Fördela dem i ett fint mönster på krämen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt kallna.
  7. Värm aprikosmarmelad och vatten i en kastrull. Pensla marmeladen över pajen och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
  8. Ta fram glassen i rumstemperatur ca 10 minuter. Rör lemon curden krämig med 1 msk av vaniljglassen och ringla slarvigt ner den i glassen så att den får ett ripplat mönster. Ställ tillbaka glassen i frysen och låt stå ca 1 timme.
  9. Garnera pajen med hälften av jordgubbarna, myntablad och florsocker. Garnera glassen med resten av jordgubbarna och florsocker. Servera glassen till pajen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.