Frasig paj med krämig fyllning som toppas med en aprikosglasyr. Lemon curd glassen till ger en söt/syrlig och fräsch smakkombination till den söta pajen.
Pajen går enkelt att variera. Kombinationer som passar ihop är päron och konjak, hallon och limoncello samt aprikos, äpple och calvados.
Instruktioner
- Hacka ihop smör, mjöl, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 2 timmar i kylen.
- Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad arbetsbänk och lägg över den i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och täck botten och kanter med aluminiumfolie. Ställ pajskalet i frysen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Ta bort folien efter halva tiden. Låt kallna.
- Lägg smör, mandelmassa, mjöl och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en slät och krämig smet. Mixa snabbt i amaretto och ägg. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
- Snoppa och halvera jordgubbarna. Fördela dem i ett fint mönster på krämen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt kallna.
- Värm aprikosmarmelad och vatten i en kastrull. Pensla marmeladen över pajen och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
- Ta fram glassen i rumstemperatur ca 10 minuter.
Rör lemon curden krämig med 1 msk av vaniljglassen och ringla slarvigt ner den i glassen så att den får ett ripplat mönster. Ställ tillbaka glassen i frysen och låt stå ca 1 timme.
- Garnera pajen med hälften av jordgubbarna, myntablad och florsocker. Garnera glassen med resten av jordgubbarna och florsocker. Servera glassen till pajen.
Publicerat den
22 maj 2014
Liknande recept
Skriv kommentar