Ett vackert och smakrikt komplement till det klassiska vörtbrödet, perfekt till julskinka eller lagrad ost.
Instruktioner
- Koka upp 2 dl vatten, slå det över vetekrossen. Rör om och låt svalna. Skala och riv under tiden rödbetorna, pressa ur vätskan.Tvätta apelsinen, strimla skalet, pressa ur och spara saften.
- Blanda Quick jäsblandning med det grova rågmjölet. Tillsätt de rivna rödbetorna, nejlikorna, ingefäran, senapen, saltet, 3 dl vatten, apelsinsaften, skållad vetekross och vetemjölet, blanda ihop. Tillsätt smöret, lite i taget. Arbeta ihop till en fast deg och knåda i minst 10 minuter för hand, eller i 5 minuter med elvispens degkrokar eller en köksmaskin.Knåda in apelsinskalsstrimlorna och valnötterna i degen.
- Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Knåda den smidig och tillsätt eventuellt mer vetemjöl.Dela degen i två delar. Forma två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt dem jäsa i 15 minuter.
- Grädda bröden i ca 45 minuter i 200 grader. Lägg de nygräddade julbröden på ett galler och låt dem svalna.
Publicerat den
3 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar