Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julbröd med porter

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Kalljästa bröd som får spännande smak av porter, malt, apelsin och juliga kryddor. Passar perfekt till skinkmackan, men också till julosten och dopp i grytan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt, malt och porter och låt stå 5 minuter. Arbeta in vatten, olja, apelsinskal, kryddor och rågsikt. Arbeta sist in vetemjöl och russin och arbeta till en deg. Smörj en stor bunke invändigt med rapsolja och lägg i degen. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen i ca 12 timmar.
  2. Vicka upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och forma bitarna till runda bröd, men ta först undan lite deg för garnering, ca 150 g per bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Dela varje garneringsbit i sex delar. Forma fem av dem till längder och rulla in ändarna åt varsitt håll så att längderna blir S-formade, som lussekatter. Tryck försiktigt fast dem runt om på bröden. Kavla ut den sista biten och ta ut en stjärna med ett pepparkaksmått. Tryck fast stjärnan i mitten. Låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Tryck ner russin som garnering mitt i längdernas snurror samt i mitten av stjärnan. Pensla därefter brödet med kaffe. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Knacka på brödens undersida för att känna att de är genomgräddade och torra. Linda in de varma bröden väl i handdukar. Låt kallna på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.