Uppdaterade kåldolmar med savojkål och mathavre. Den här urgoda husmansrätten är inte så svår att laga som man kan tro.
För en vegetarisk variant: byt ut blandfärsen mot sojafärs och köttbuljongtärningen mot grönsaksbuljongtärning.
Instruktioner
- Låt kålbladen koka 5 minuter i saltat vatten. Låt dem rinna av på en ren handduk och skär bort den grova mittnerven. Blanda färs, mathavre, lök, mjölk, salt och peppar i en bunke. Fördela färsblandningen mitt på kålbladen. Vik in kanterna och rulla ihop.
- Stek dolmarna först med skarven nedåt i en het stekpanna med smör. Stek runtom till en fin färg. Ringla över sirap och häll på 1½ dl vatten. Sänk värmen och låt steka klart under lock ca 15 minuter. Vänd kåldolmarna en gång under stektiden.
- Lyft ur kåldolmarna. Häll 3 dl vatten i skyn. Tillsätt buljongtärning och låt sjuda ca 5 minuter. Red av med såsredning.
- Servera kåldolmarna med kokt potatis och rårörda lingon.
Publicerat den
31 januari 2016
Liknande recept
Skriv kommentar