Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kalljästa äppelknyten

 
  • Serverar: 24 portioner
Skriv ut

Även med äpplen kan man långpannebaka. Kalljästa veteknyten blir saftiga och goda med litet glasyr på toppen. Ur Allers nr 6/12.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och kärna ur äpplena till fyllningen. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt citronsaft och socker. Värm upp under omrörning och låt bitarna småkoka under lock tills de blivit mjuka och börjat mosa sig. Dra kastrullen från värmen och låt moset kallna.
  2. Riv mandelmassan och finriv bittermandeln och blanda med det kalla äppelmoset. Tillsätt kardemumman.
  3. Ta fram matfettet och låt det ligga framme en stund så att det blir tempererat. Smula ned jästen i en bunke och häll över den kalla mjölken. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt ägg, socker och vetemjöl i bunken. Klicka sist ned matfettet och arbeta samman till en slät och smidig deg - i maskin ca 5 minuter, för hand något längre.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till ca 32x48 cm. Skär upp i fyrkantiga bitar som var och en mäter 8x8 cm. Lägg en klick fyllning på varje ruta, lyft upp deghörnen och nyp ihop. Lägg bullarna i bakformar. Placera dem tätt i en liten långpanna, ca 25x40 cm. Då tar de inte så stor plats i kylskåpet och de jäser till höga, fina bullar. Täck bullarna med en lätt fuktad handduk och ställ kylskåpskallt att jäsa över natten, ca 8 timmar.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram bullarna och låt dem bli tempererade medan ugnsvärmen stiger. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
  6. Glasera bullarna då de kallnat med florsocker som blandats med vatten.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.