Även med äpplen kan man långpannebaka. Kalljästa veteknyten blir saftiga och goda med litet glasyr på toppen. Ur Allers nr 6/12.
Instruktioner
- Skala och kärna ur äpplena till fyllningen. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt citronsaft och socker. Värm upp under omrörning och låt bitarna småkoka under lock tills de blivit mjuka och börjat mosa sig. Dra kastrullen från värmen och låt moset kallna.
- Riv mandelmassan och finriv bittermandeln och blanda med det kalla äppelmoset. Tillsätt kardemumman.
- Ta fram matfettet och låt det ligga framme en stund så att det blir tempererat. Smula ned jästen i en bunke och häll över den kalla mjölken. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt ägg, socker och vetemjöl i bunken. Klicka sist ned matfettet och arbeta samman till en slät och smidig deg - i maskin ca 5 minuter, för hand något längre.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till ca 32x48 cm. Skär upp i fyrkantiga bitar som var och en mäter 8x8 cm. Lägg en klick fyllning på varje ruta, lyft upp deghörnen och nyp ihop. Lägg bullarna i bakformar. Placera dem tätt i en liten långpanna, ca 25x40 cm. Då tar de inte så stor plats i kylskåpet och de jäser till höga, fina bullar. Täck bullarna med en lätt fuktad handduk och ställ kylskåpskallt att jäsa över natten, ca 8 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram bullarna och låt dem bli tempererade medan ugnsvärmen stiger. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
- Glasera bullarna då de kallnat med florsocker som blandats med vatten.
Publicerat den
30 maj 2012
Liknande recept
Skriv kommentar