Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kantarellsås

 
Skriv ut

Lyxig kantarellsås.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Om du använder färsk svamp:
  2. Rensa svampen; Borsta av jord och skräp och skär av fula kanter.
  3. Lägg kantarellerna i en kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i kantarellerna som börjar sippra ut.
  4. Låt det fräsa vidare och rör om lite då och då, om det bränner fast på bottnen av kastrullen, sänk värmen och/eller tillsätt någon tesked matolja eller smör.
  5. När det fräst ett tag märker man att svamparnas volym blivit mycket mindre. Det beror på att vattnet sipprat ut.
  6. När vätskan är borta, lägg på smör och låt steka några minuter. Strö över mjölet och späd sedan med grädden lite i taget under vispning så att det inte blir klumpar i mjölet. Höj temperaturen och låt koka upp. Tillsätt kalvfond, salt, vitpeppar och ev. soja.
  7. Sänk temperaturen och låt puttra några minuter. Smaka av med kalvfond och kryddorna. Späd med mjölk eller vatten ifall du tycker såsen är för tjock.
  8. Om du använder kantareller på burk: Lägg mjölet i en kastrull. Vispa ut det med lite av grädden och späd vartefter med grädden så det blir en jämn och klumpfri blandning. Låt koka upp. Tillsätt kryddorna och kantarellerna. Sänk värmen och låt puttra några minuter. Smaka av med kryddorna. Späd med mjölk eller vatten ifall du tycker såsen är för tjock.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.