En variant på härlig paj!
Tips!
Ersätt gärna kycklingen med 150 g strimlad lättrökt skinka eller kalkon. Dessa behöver du inte steka i förväg utan de används direkt i pajfickorna. Du kan även ersätta de färska paprikorna med 125 g grillad och inlagd paprika, 50 g soltorkade tomater eller 1½ dl grovhackade oliver.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Börja med att förbereda fyllningen:
- Ansa och finhacka gul löken och vitlöksklyftorna. Ansa och dela paprikorna i tunna små klyftor.
- Lägg alla grönsakerna i en stekpanna tillsammans med smöret. Fräs på tills allt har fått färg och mjuknat en aning.
- Skär kycklingen i små tärningar. Häll i kycklingen med lök- och paprikablandningen. Stek tills kycklingen är genomstekt.
- Tillsätt hönsbuljongtärningen, saltet, paprikapulvret, basilikan, vitpepparn och chilipulvret och rör om noga. Var noga med att se till att buljongtärningen har löst sig helt.
- Smaka av fyllningen, tillsätt eventuellt mer kryddor/salt om så önskas.
- Ta stekpannan från plattan.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Degen:
Värm vattnet till fingertemperatur, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll över vattnet och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt olivoljan, saltet, havregryn, grahamsmjölet och vetemjöl special i degvätskan. Spara lite vetemjöl special till utbakningen. Arbeta degen kraftigt 5 minuter.
- Beredning:
Dela degen i två lika stora delar och kavla ut ena halvan till en platta, lika stor som en bakplåt.
- Lägg degplattan i en bakpappersklädd bakplåt. Strö över hälften av Västerbottensosten och fördela sedan kyckling- och paprikafyllningen över degplattan och täck till sist med resten av osten.
- Kavla ut den andra degbiten på samma sätt. Lägg degen över fyllningen. Tryck ihop kanterna. Dela i tolv rutor med en kniv.
- Låt jäsa på plåten i 20 minuter.
- Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
- Låt pajfickorna svalna på galler och bryt sedan isär dem.
- Klart!
Publicerat den
1 oktober 2012
Liknande recept
Skriv kommentar