Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ljusugnsbröd

 
  • Serverar: 35 portioner
Skriv ut

Ljusugnsbröd gräddat i vanlig ugn. Gott sprött bröd som passar till det mesta och smälter på tungan. Sill, till frukost, till soppan, dopp i grytan osv. För de som undrar väger en dl rågsikt 55 gram. Bröden, de är bara på 130 kcal per styck! Tiden i ugnen beror på om plåten är varm eller kall, hur tjocka bröden är kavlade, värmen på ugnen, typ av ugn osv. Se tiden som en rekommendation och anpassa sedan efter din ugn. De ska se ut som på bilden, ljusa. Det kan vara en fördel att vara två personer när man gör dessa, det kan ta lite tid. Jag brukar alltid göra bröden två och två i ugnen, det sparar tid.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm upp mjölk och vatten till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet och tillsätt saltet. Tillsätt rågsikt till en fast deg. Låt jäsa 40 minuter.
  2. Sätt ugnen på högsta värme (på min ugn 275 grader)
  3. Knåda degen på bakbordet med vetemjöl. Dela upp i 35 bitar (enklast är att använda våg). Kavla ut varje bit tunt med en kavel, så runt som möjligt. Kavla sedan med en kruskavel. Se till att bordet är rejält mjölat.
  4. Lägg bröden två och två på en plåt utan bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och grädda i en minut. Vänd sedan på bröden och grädda en minut till. Har de inte fått tillräckligt med färg (dvs inte är spröda) låt ligga några sekunder till. Passa noga.
  5. Låt svalna på galler. Jag förvarar mina ståendes i en papperspåse, det är enklast. Det går även bra att förvara i ugnen. Blir bröden mjuka av någon anledning? Spröda till dem lite en snabb vända i varm ugn.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.