Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ljuvlig choklad- och mandeltårta

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Det här är tårtan för alla tillfällen - delikat och mycket lätt att göra! Den passar dessutom utmärkt att frysa in. Servera den tinad men läskande kall.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Riv mandelmassan på grova sidan av rivjärnet. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt mandelmassan. Rör om, men rör inte mer än nödvändigt, då rörs luften ur äggvitorna.
  2. Rita upp två cirklar på bakpapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut mandelsmeten och grädda bottnarna i 175° ca 25 minuter till fin färg. Lossa bakpapperet försiktigt så snart bottnarna är gräddade. Pensla med kallt vatten om det inte vill lossna.
  3. Lägg äggulor i en rostfri kastrull. Tillsätt vispgrädde och socker och låt allt sjuda upp under ständig vispning med spiralvisp tills det tjocknar. Dela chokladen i bitar, lägg dem i den varma krämen och låt dem smälta. Rör om då och då. Klicka ned smöret, litet i taget under omrörning. Smaksätt med konjak och låt krämen bli så kall att den kan bredas ut.
  4. Lägg en mandelbotten på t ex ett tårtfat. Bred på knappt hälften av krämen och täck med den andra botten samt resten av krämen. Strö på flagad mandel. Låt tårtan stå kallt minst 4 timmar. Eller frys den, väl inslagen, och ta fram i god tid men servera den kall.
  5. Tips: Variera smaken genom att byta ut konjak mot en citruslikör, t ex Cointreau, och mandeln mot rostade valnötskärnor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.