Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lövbiffsrulader med rätta kryddan.

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Oxrulader i all ära, men den här varianten är ett strå vassare tycker jag. Stora rulader av utplattade lövbiffar som strukits med lite fransk senap och med en fyllning av morot, äpple, lökklyftor och mango chutney. Vackert brynta som sedan får sjuda färdigt på en bädd av smörfräst fänkål, strimlad rotselleri och vitlök i en kraftig buljong som blir grunden till en underbar gräddsås. Smakerna av fänkål, selleri och vitlöken ger karaktär åt den här maträtten. Det behövs inga andra kokta grönsaker som tillbehör, allt finns ju i ruladerna.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Platta ut lövbiffen, det skall bli stora skivor, gör det gärna mellan plastfolie.
  2. Salta och peppra på båda sidor, bred ett tunt lager senap på den sida som skall vara inåt, låt köttet vila i rumstemperatur medan du gör i ordning fyllningen.
  3. Skala och skär den gula löken i stora klyftor, eller ”lökbåtar”, skala morötterna och skär dem i stavar, skala och skär äpplena i klyftor. Fördela fyllningen på köttskivorna, klicka på 1 tsk mango chutney och rulla ihop till stora rulader, fäst med tandpetare, låt ruladerna vila en stund.
  4. Ansa och dela fänkålen, skär bort det mesta av rotstocken, skiva den tunt. Skala och strimla rotsellerin.
  5. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
  6. Hacka persiljan grovt.
  7. Smält 2 msk smör i en stekpanna och lägg ner vitlök, fänkål och rotselleri, låt fräsa tills det börjar bli glansigt, lägg över i platå eller annan låg gryta med lock och strö över den hackade persiljan.
  8. Smält resten av smöret i stekpannan och bryn ruladerna vackert bruna runt om och lägg över dem på de frästa grönsakerna.
  9. Vispa ur stekpannan med vattnet och tillsätt oxfonden och vinet, sila skyn över ruladerna och lägg på ett lock, sjud på sakta värme tills köttet är mört.
  10. Ta upp ruladerna och håll dem varma, sila stekskyn och häll tillbaka vätskan i platån och tillsätt grädden, låt koka ihop en stund, rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner det i såsen och sjud ytterligare en stund.
  11. Dela ruladerna på mitten, skär lite diagonalt så får man en vacker snittyta. Lägg upp dem på serveringsfat och ringla lite av såsen runt om.
  12. Servera med saltgurka i stavar, lingonsylt, sås och potatis, en enkel grönsallad blir också gott till.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • Inger01 27 juli 2009

    Hej! Maten blev jättegod !! och vilken sås. 14 personer var mycket nöjda, så du får högsta betyg Tackar o bockar gör jag. Inger

  • irrevirre 18 december 2011

    Överraskande jättegott!

  • Neta52 5 februari 2012

    Maken tyckte det var jättegott, medan jag tyckte det var "sådär". Hade väntat mig mer smak.

  • M_Northstar 19 maj 2013

    Jag var lite skeptisk till att börja med (har aldrig haft äpplen i en kötträtt), men det blev jättgott - trots att jag gjorde flera misstag. TACK för det här receptet. En fråga bara, vad gör man med grönsakerna efter att man rett såsen? Ska de ätas med rätten eller är de bara till för att ge smak?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.