Färsk fisk, vackert paketerad i ris, är inte bara en fröjd för ögat utan smakar dessutom oemotståndligt med en exotisk dippsås till.
Instruktioner
- Skölj riset i ett durkslag tills vattnet är klart, låt det rinna av och koka upp det i en kastull med ½ liter vatten och låt svälla under lock ca 25 minuter. Lägg en handduk mellan kastrullen och locket.
- Skölj gurkan och halvera på längden, avlägsna kärnorna med en sked, skär gurkhalvorna på längden i ca 1 cm breda stänger.
- Koka upp vinäger, socker salt och kombu i en liten kastrull, sila vätskan och låt marinaden svalna.
Gör sedan sushisåsen:
Blandasojasås med 5 cl vatten och bonitoflingor, låt koka upp. Häll såsen genom en sil och låt svalna.
- Skölj fiskfiléerna, torka av dem med papper och skär i tunna strimlor. Häll över riset i en skål, blanda försiktigt ner rismarinaden.
- Lägg ett noriblad på varje bambumatta, fördela riset i ½ cm tjockt lager på den nedersta tredjedelen av varje blad. Gör en liten fördjupning i mitten av riset, pensla över ett tunt lager wasabi. Lägg gurk, lax och tonfiskstrimlor i fördjupningen.
- Rulla ihop noribladet med hjälp av bambumattan. Ta bort mattan och skär rullen med en mycket skarp kniv i 3-4 cm långa bitar.
- Servera maki-sushi med sushisås.
Publicerat den
3 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar