Underbart goda pajer med friska körsbär, krämig nötfyllning och intensiv citronsmak. De smakrika pajerna passar alldeles utmärkt även som dessert.
Instruktioner
- Arbeta ihop mjöl, salt, smör, äggula och vatten till en deg, för hand eller i en matberedare med kniven isatt.
- Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till en boll. Platta till degbollen och låt den vila invirad i plastfolie i kylen ca 15 minuter.
- Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa samman smör, socker och citronskal lätt och luftigt.
- Lägg kesellan i en annan bunke och blanda sedan försiktigt ner smörblandningen. Vispar du för kraftigt kan smeten skära sig. Rör ner ägg och citronsaft. Vänd till sist ner den malda mandeln.
- Smörj åtta små pajformar med löstagbar botten, 8-10 cm i diameter.
- Mjöla bakbordet lite lätt och kavla ut degen. Dela degen i åtta bitar och klä formarna med den. Ställ formarna kallt 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
- Fördela körsbärssylten i formarna och fyll sedan på med mandelkrämen.
- Grädda pajerna 25 minuter tills de är gyllene. Låt pajerna svalna.
- Vispa grädden och rör sedan ner ca hälften av sylten. Dekorera pajerna med en klick grädde toppat med resterande sylt.
Publicerat den
31 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar