Goda bröd att dela på hälften och fylla med ditt favoritpålägg eller röra.
Instruktioner
- Rör ut jäst och vatten i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt salt, filmjölk, sirap, riven potatis, rågmjöl och 4 dl av vetemjölet.
- Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
Degen ska vara ganska lös, då blir bröden inte så kompakta.
Jäs under bakduk i minst 2 timmar, gärna längre.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll resten av mjölet på ett bakbord, ta upp degen och dela den i 12 bitar. Mjöla händerna.
Vänd en degbit i lite mjöl och bolla degen mellan händerna samtidigt som du plattar till den.
- Försök att inte trycka in så mycket mjöl i bröden, de får gärna vara mjöliga utanpå.
Gör varje bröd ca 10 cm stort och lägg på bakplåtspapper.
- Sätt in en tom plåt i ugnen. Låt bröden jäsa minst 30 minuter.
Ta ut plåten och flytta bakplåtspapperet med bröden till den heta plåten.
Sätt in plåten mitt i ugnen och ställ en långpanna med vatten längst ner i ugnen.
- Grädda bröden i ca 15 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Publicerat den
7 oktober 2011
Liknande recept
Skriv kommentar