Till den härligt nötsmakande parfaiten serveras två friska såser, den ena med hallon och den andra med björnbär.
Ordet parfait kommer från franskan där det betyder perfekt!
Instruktioner
- Hacka nötkärnorna och rosta i torr stekpanna tills de börjar få lite färg.
Häll på ½ socker, blanda om och låt sockret smälta.
Häll smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt den kallna.
Bryt knäcken i bitar och stöt den fint i mortel.
- Vispa äggulorna med ½ dl socker tills det blir vitt och pösigt. Vispa grädden och blanda med äggvispet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.
- Blanda ner den stötta mandeln och likören.
Häll blandningen i en rund form, c:a 24 cm i diameter med löstagbar kant.
Täck med plast och ställ i frysen minst 6 timmar.
Låt tina en stund före serveringen.
- Såser:
Kör hallonen, 2 msk florsocker och 1 msk pressad citronsaft i matberedare eller mixer till purè.
Sila moset genom trådsil.
- Gör likadant med björnbären.
- Lägg upp skivor av parfait och servera med de två såserna.
Publicerat den
11 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar