Instruktioner
Koka upp buljongen och vinet.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull.
Rör i riset och häll på lite av den varma buljongen.
Låt risotton koka på svag värme utan lock ca 20 min.
Rör i buljongen lite i taget under kokningen.
När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart.
Häll på riven parmesanost, eller blanda i färskost för en krämigare konsistens.
Tillsätt olivoljan (1-2 msk).
Rör ner om du vill ha:
Svamprisotto: Rör i 200 g smörfräst svamp, t ex Karl Johan svamp, portobello, champinjoner...
Sparrisrisotto: Rör ner 200 g lättkokt grön sparris i bitar.
Spenatrisotto: Rör ner 250 g smörfräst bladspenat. Milanese: Rör i 1/2 paket saffran upplöst i lite buljong.