Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Roquefortmousse, vanilj- och morotschutney och kryddflarn

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Annorlunda ost efterrätt till fina middagar!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Roquefortmousse: lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skär bort ev kanter på osten och passera den genom en finmaskig sil. Lättvispa grädden och vänd ner den i osten. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i lite av ostsmeten. Rör ner det i resten av ostmeten.
  2. Klä en form ca 7x16 cm (t ex en glassform) med plastfilm och fyll den med ostmassan. Slå formen mot bänken så att ev luftfickor försvinner. Ställ formen i kylen för att stelna.
  3. Chutney: lägg gelatinbladet i kallt vatten. Skala och finhacka morötterna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka morötter och vaniljstång + frön med resten av ingredienserna till chutneyn i en kastrull, under lock, tills morötterna är helt mjuka, ca 20 min. Lyft upp vaniljstången och mixa blandningen helt slät.
  4. Lyft upp gelatinbladet och smält det på svag värme i lite av morotschutneyn och rör ner det i resten av chutneyn. Låt kallna.
  5. Bred ut chutneyn ovanpå roquefortmoussen och ställ den i kylen för att stelna.
  6. Kryddflarn: smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Rör i kryddorna och häll ut smeten på ett bakplåtspapper. Låt kallna i rumstemperatur.
  7. Sätt ugnen på 250°. Mixa sedan allt till ett fint puder och pudra ut ett lager på ett bakplåtspapper. Smält det i ugnen tills det är genomskinligt. Låt kallna och bryt isär. Förvara flarnen fuktfritt för att behålla krispgheten.
  8. Temperera moussen innan serveringen. Värm en kniv och skär moussen i skivor och garnera med flarnet.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.