Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Timjandoftande ostgratäng

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Den här gratängen är god som ensamrätt med en sallad och bröd, men tunt skivad skinka passar också bra till. Storleken på formen påverkar gräddningstiden lite, så håll koll på ugnen. Gratängen ska vara lite ”tungt gungig” när man skakar lätt på formen. Välj gärna en smakrik urkärnad oliv. Om det inte finns, så kärna hellre ur oliverna själv.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med grönsakerna. Halvera eventuellt större tomater. Halvera zucchinin på längden och skär den i cirka 2 cm tjocka skivor. Skala och hacka vitlöksklyftan.
  3. Fräs allt med oliver och timjan i olivoljan på hög värme i någon minut. Peppra. Ställ åt sidan.
  4. Riv parmesanosten fint på rivjärn, spara 0,5 dl till formen.
  5. Vispa ihop ingredienserna till ostsmeten.
  6. Smörj en ugnssäker form med smöret. Bröa med ströbröd och den sparade parmesanosten.
  7. Häll ostsmeten i formen och fördela grönsaksblandningen på.
  8. Grädda gratängen mitt i ugnen 25–30 minuter tills den har fått fin färg. Låt svalna lite för servering.
  9. Garnera eventuellt med timjan­kvistar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.