Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vaniljmoussebakelse med nyponkräm

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Vilken smakupplevelse i 4 lager! Såg denna kaka i Buffé tidningen och blev "kär" redan då.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Botten: Blanda havregryn, bikarbonat och socker i en bunke. Tillsätt smöret och arbeta in det så att det blir en jämn massa. Tryck ut på bottnen i en bakpappersklädd ugnssäker form ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
  3. Nyponkräm: Rör ut majsstärkelsen i vattnet. Dela och skrapa ur fröna ur den halva vaniljstången. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  4. Koka upp nyponsoppa, socker, citronjuice, vaniljstång + frön i en kastrull. Vispa ner majsstärkelseblandningen, låt sjuda under omrörning ca 2 minuter, tills det tjocknat. Ta från värmen, lyft upp vaniljstången.
  5. Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen. Häll den varma krämen på kakan i formen och ställ in i frysen medan vaniljbavaroisen görs.
  6. Vaniljbavarois: Dela och skrapa ur fröna från den halva vaniljstången. Vispa ihop socker och äggulor i en bunke. Lägg gelatinbalden i kallt vatten 5 minuter.
  7. Koka upp 1½ dl grädde, mjölk, vaniljstång + frön. Vispa ner den uppkokta gräddmjölken i äggvispet. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning tills det tjocknar (83 grader) det får inte koka. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången.
  8. Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen. Låt svalna helt. Vispa 4½ dl grädde fluffigt. Vänd ner i den avsvalnade vaniljkrämen. Bred ut över nyponkrämen, ställ in i frysen ca 2 timmar.
  9. Ta ut, låt tina och skär i 12 bitar. Garnera med hyvlad/riven choklad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.