Vilken smakupplevelse i 4 lager! Såg denna kaka i Buffé tidningen och blev "kär" redan då.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Botten:
Blanda havregryn, bikarbonat och socker i en bunke.
Tillsätt smöret och arbeta in det så att det blir en jämn massa.
Tryck ut på bottnen i en bakpappersklädd ugnssäker form ca 20x30 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna.
- Nyponkräm:
Rör ut majsstärkelsen i vattnet. Dela och skrapa ur fröna ur den halva vaniljstången.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
- Koka upp nyponsoppa, socker, citronjuice, vaniljstång + frön i en kastrull. Vispa ner majsstärkelseblandningen, låt sjuda under omrörning ca 2 minuter, tills det tjocknat.
Ta från värmen, lyft upp vaniljstången.
- Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen. Häll den varma krämen på kakan i formen och ställ in i frysen medan vaniljbavaroisen görs.
- Vaniljbavarois:
Dela och skrapa ur fröna från den halva vaniljstången. Vispa ihop socker och äggulor i en bunke.
Lägg gelatinbalden i kallt vatten 5 minuter.
- Koka upp 1½ dl grädde, mjölk, vaniljstång + frön.
Vispa ner den uppkokta gräddmjölken i äggvispet.
Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning tills det tjocknar (83 grader) det får inte koka.
Ta från värmen och lyft upp vaniljstången.
- Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen.
Låt svalna helt.
Vispa 4½ dl grädde fluffigt. Vänd ner i den avsvalnade vaniljkrämen.
Bred ut över nyponkrämen, ställ in i frysen ca 2 timmar.
- Ta ut, låt tina och skär i 12 bitar.
Garnera med hyvlad/riven choklad.
Publicerat den
27 mars 2011
Liknande recept
Skriv kommentar