Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vitvins och gräddstuvad lake

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Lake, denna underbara fisk, den går mycket bra att ugnssteka, fylld med gräslök, dill, smör och persilja. Men det mest delikata man kan göra med en lake är dock att gräddstuva den. Smakerna från muskotblomma och schalottenlök sätter sin prägel på den här maträtten. Ett annat måste är fiskens lever och rom som kokas för sig och serveras i skivor som tillbehör till fisken. Både lever och rom till laken brukar finnas att köpa i fiskaffären. Köper man lake hel och orensad så vet man ju aldrig om det är rom eller mjölke i den, sedan är det lite besvärligt att flå den om man inte gjort det tidigare. Servera med kokt eller pressad potatis och grönsakerna som fisken ligger på.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj lever och rom i kallt vatten, lägg dem i var sin gryta och häll på så mycket vatten att det täcker, salta och fördela kryddorna lika i de båda grytorna. Koka upp och skumma, låt sjuda mycket sakta ca 15 minuter. Låt stå i spadet fram till serveringen. Detta går med fördel att göra dagen innan.
  2. Skölj laken och skär den i 3 cm tjocka skivor.
  3. Skala och skiva löken tunt, ta isär skivorna så att de bildar ringar.
  4. Skala och strimla morot och selleri mycket tunt.
  5. Smält smöret i en platå eller traktörpanna och fräs lök, morot och selleri tills de börjar mjukna, tillsätt vetemjölet och låt det fräsa med en stund, häll i vin och grädde och koka upp, tillsätt muskotblomma och vitpeppar, låt det sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och citronsaft.
  6. Lägg ner fiskbitarna och låt dem sjuda ca 15-20 minuter, eller tills fiskköttet släpper från ryggbenet.
  7. Strö över persilja.
  8. Skiva rom och lever, lägg skivorna ovanpå fisken och låt dem bli varma, servera direkt ur grytan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.