- Serverar: 4 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Oj vad jag blir nostalgisk nu...Den här rätten gör vi bara till jul, så gissa om jag längtar efter den! Självklart skulle man kunna göra den året om, den är ju ett utmärkt vegetariskt alternativ om inte annat, men jag håller väl hårt på våra traditioner. På finska säger man såklart porkkanalaatikko.
Instruktioner
- Koka risgrynen på svag värme med vatten och salt under lock i ca 10 minuter. Dra på värmen nu och häll i mjölken och låt koka upp under omrörning, dra sedan ner värmen igen, lägg på locket och koka till grötkonsistens, ca 35-40 minuter. Jag är lite otålig av mig, så jag brukar micra all mjölk så att den i stort sett kokar upp i mikron, och sedan slår jag den över grynen, så slipper man stå och passa tills det äntligen kokar, och då brukar det ju koka över allt som oftast....
- Skala morötterna, skär dom i mindre bitar och koka dom mjuka, mal eller mosa dom, vilket ni tycker är enklast, det behöver inte vara puré tycker jag, jag gillar när man fortfarande kan se att det är morötter. Men ganska fint mosat ska det vara.
- Blanda den lätt avsvalnade gröten med morötter, ägg, salt och kryddor. Häll smeten i en smort ugnssäker form, strö över ströbröd och slå på smält smör.
- Grädda i 200 grader i ca 1 timme, täck med aluminiumfolie om ytan mörknar i förtid. Bjud till julmaten, eller koka en god fläskkorv till, eller bara ät som den är.
Publicerat den
30 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
detta är suveränt gott :)
Ska testa att göra detta...kanske kan det vara något till julbordet! =)
Gjorde denna morotslåda i dag. Den var god, tycker jag, men kanske lite mesig i smaken. Kanske mitt eget fel - moroten kändes lite överkokt.
Hej! Hur gör man denna utan ägg?Ägg är inte veg. - det är ovoveg. Det är faktiskt lite' jobbigt med alla mjölk-och ägginblandningar när man letar nya inspirerande recept! Ange redan i receptets namn vad det handllar om,alltså laktoovoveg. morotslåda.
Gjorde denna idag. Okej.