Maräng, glass, lemoncurd och zabaionesås är en perfekt smakkombination i denna efterrätt.
Instruktioner
- Marängbottnar:
Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna och citronsaften skummigt. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret och vispa in det i skummet. Tillsätt därefter resten av sockret och öka hastigheten igen och vispa ett par minuter till. Sikta florsockret genom en sil och vänd ner det i skummet med en slickepott. Droppa i färgen och blanda.
- Fyll upp marängen i en spritspåse med slät tyll.
Rita upp mallar som är ca 8 cm i diameter på ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Spritsa först en bottenplatta och sedan kanter. Grädda marängerna mitt i ugnen ca 3 minuter, sänk sedan värmen på ugnen till 100 grader och låt dem gräddas ca 1 timme.
- Lemoncurd:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter.
Blanda citronsaft, skal, smör och socker i en rostfri kastrull och smält allt på låg värme. Ta bort kastrullen från plattan.
- Vispa ihop ägg och äggula i en bunke. Häll ner äggen i den ljumma blandningen i kastrullen och sjud försiktigt allt under vispning tills det tjocknar. Drag av kastrullen från plattan och sila blandningen.
- Lyft upp gelatinet och blanda ner det i den varma lemoncurden. Häll upp lemoncurden i en bunke och sätt på plastfolie. Låt den kallna i kylen.
- Zabaionesås:
Vispa ihop äggulor, socker och dessertvin i en kastrull. Sätt kastrullen på medelvärme och vispa kraftigt tills det bildas ett luftigt skum som tjocknar. Lyft bort kastrullen från plattan och fortsätt vispa tills såsen är helt kall.
- Lägg en kula glass på varje marängbotten. Fyll på med lemoncurd och hallon. Skeda över lite zabaionesås eller servera den i en skål bredvid. Strö över frystorkade hallon.
Publicerat den
1 november 2013
Liknande recept
Skriv kommentar