Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jockes franska sommarkaka

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 5-10 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Underbart god kaka som ska avnjutas med jordgubbar, mousserande vin och crème fraiche. Receptet är mycket gammalt och kommer från Pérouges i Frankrike. Det var tidigare ett hemligt recept som läckte ut från ett gästgiveri.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda 125 g av smöret med ägget och rivet citronskal, saltet samt 1/3 dl av sockret. Tillsätt litet av mjölet.
  2. Lös jästen i knappt 1 dl 37-gradigt vatten och rör ner detta i blandningen. Tillsätt mjöl tills degen släpper kanterna av bunken. Jäs till dubbel storlek i ca 1 timme.
  3. Smöra och mjöla en plåt. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Kavla ut degen till en stor tunn oval kaka, ungefär ½ cm tjock. Vik upp kanterna och tryck till, som en jättepizza. Nagga kakan (ej kanterna) med en gaffel så att det inte bildas luft under kakan.
  5. Lägg på resten av smöret i klickar. Strö socker på hela kakan. (Jag brukar ta extra socker, så att det blir ett tjockt lager.) Grädda i 8-10 minuter tills kakan blir gyllenbrun
  6. TIPS: Variera kakan med saffran i degen (utan citron) och med pärlsocker ovanpå till jul.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • MrG 2 juni 2008

    Godaste kaka jag någonsin har ätit! Tack!!! //Ingemar

  • Juaqin 3 januari 2009

    Mums!

  • Googliat 6 januari 2009

    Delicious τούρτα δοκίμασαν ποτέ!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.