Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pastorskans apelsintårta

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Alltigenom smak av apelsin har den här alltför frestande goda tårtan, som härstammar från ett gammalt skånskt kök. Lätt moderniserad har den förstås blivit med amerikansk glasyr, frosting, under apelsingarneringen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbotten: Rör smör och socker poröst. Tillsätt därefter äggulorna och rör kraftigt. Rör ned apelsinsaft och -skal samt mjölet, blandat med bakpulvret. Blanda slutligen i de till hårt skum vispade äggvitorna och häll smeten i en smord, bröad 1½-litersform. Grädda i 200° ca 40 minuter. Då kakan är helt kall glaseras den och garneras med apelsingelé.
  2. Glasyr: Blanda socker med vatten i en kastrull och låt sockret smälta. Koka sakta tills massan håller kulprovet, alltså när några droppar sockerlag i kallt vatten kan knådas till en kula. Då är lagen färdig och hälls i en fin stråle under kraftig vispning ned i ett skum av hårdvispad äggvita. Vispa hela tiden och fortsätt vispningen tills glasyren är så styv att den går att ringla och bibehåller formen. Bred den då omedelbart över kakan. Täck sedan ytan med apelsinskivor.
  3. Apelsingelé: Lägg gelatinbladen i blöt 5-10 minuter. Krama ur dem och lägg dem i en kastrull där de får smälta i sin egen fuktighet. Rör ned gelatinet i en blandning av vatten eller vitt vin och apelsinsaft och låt kallna. Ös geléet över tårtan när det blivit trögflytande och låt sedan tårtan stå kallt, så att det stelnar helt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.