Focaccia kallas en typ av platt bröd i Italien, ofta med salt och någon torkad kryddört smulad över ytan. Detta lättbakade och goda bröd bakas med dinkelmjöl.
Ingredienser
18 dl dinkelmjöl
2 tsk salt
1 msk rapsolja
½ pkt jäst
6 dl fingervarmt vatten , 37 grader
Pensling
2 msk olja
Garnering
Flingsalt
Rosmarin
Instruktioner
- Blanda mjöl, salt och olja i matberedarens skål. Smula jästen över och slå på vattnet. Bearbeta degen ca 5 minuter tills den är slät och släpper bunkens kant. Tillsätt ev lite mer mjöl.
- Vill du baka för hand, börja med att lösa upp jästen i lite av vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet och de övriga ingredienserna, spara lite av mjölet och tillsätt efter hand. Arbeta ihop till en deg, ca 8 minuter.
- Låt jäsa under lock eller bakduk till dubbel storlek, ca en timma.
Ta upp degen på en bakpappersklädd plåt. Jämna till den med mjölad hand eller degskrapa.
- Låt degen jäsa ytterligare ca 20 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250 grader.
- Tryck gropar i degen med fingrarna. Ringla olja över och strö på salt och rosmarin. Låt den jäsa 10 minuter.
- Sänk värmen i ugnen till 225 grader när du satt in plåten. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Relaterade Artiklar
Bröd!
Foccacia och Jalapeñobröd, olivolja och salt... Gott både som tillt...
Gi-mat – vara eller icke vara?
GI – inneordet på varje svensks läppar. GI som i God Innemat. GI som I...
Lättbakat, mkt gott. Hade tvådelade kärnfria kalamataoliver nertrycka i och ringlade olivolja över sedan flingsalt.