Focaccia

Serverar: 1 portioner

Focaccia kallas en typ av platt bröd i Italien, ofta med salt och någon torkad kryddört smulad över ytan. Detta lättbakade och goda bröd bakas med dinkelmjöl.

Ingredienser

  • 18 dl dinkelmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • ½ pkt jäst
  • 6 dl fingervarmt vatten , 37 grader
  • Pensling
  • 2 msk olja
  • Garnering
  • Flingsalt
  • Rosmarin
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, salt och olja i matberedarens skål. Smula jästen över och slå på vattnet. Bearbeta degen ca 5 minuter tills den är slät och släpper bunkens kant. Tillsätt ev lite mer mjöl.
    2. Vill du baka för hand, börja med att lösa upp jästen i lite av vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet och de övriga ingredienserna, spara lite av mjölet och tillsätt efter hand. Arbeta ihop till en deg, ca 8 minuter.
    3. Låt jäsa under lock eller bakduk till dubbel storlek, ca en timma. Ta upp degen på en bakpappersklädd plåt. Jämna till den med mjölad hand eller degskrapa.
    4. Låt degen jäsa ytterligare ca 20 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250 grader.
    5. Tryck gropar i degen med fingrarna. Ringla olja över och strö på salt och rosmarin. Låt den jäsa 10 minuter.
    6. Sänk värmen i ugnen till 225 grader när du satt in plåten. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    saxa 27 februari 2012

    Lättbakat, mkt gott. Hade tvådelade kärnfria kalamataoliver nertrycka i och ringlade olivolja över sedan flingsalt.

    Relaterade Artiklar

    Bröd!
    Foccacia och Jalapeñobröd, olivolja och salt... Gott både som tillt...

    Gi-mat – vara eller icke vara?
    GI – inneordet på varje svensks läppar. GI som i God Innemat. GI som I...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben