Foccacia och Jalapeñobröd, olivolja och salt... Gott både som tilltugg före maten, på buffén eller till grillningen.
Ingredienser
50 g jäst
7 dl ljummet vatten
2 ½ tsk salt
1 tsk strösocker
Vetemjöl till en lös deg knappt 1 kg (dvs 0,5 paket)
50 g soltorkade tomater i olja
1-1 ½ tsk rosmarin
Alternativ fyllning
Halverade gröna oliver
½ tunt skivad rödlök
1½ tsk oregano
Instruktioner
- Smula jästen i en stor bunke. Lös den i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet, salt, socker och mjöl enligt ovan. Arbeta degen en bra stund med långa tag för att riktigt dra ut glutentrådarna. Strö över mjöl och låt jäsa till drygt dubbla storleken.
- Ta några tag i degen så att den kollapsar. Häll ut den på mycket väl mjölat bakbord. Knåda den inte. Dela i två lika stora delar. Mjöla ordentligt. Lägg varje degklump på varsin plåt med bakplåtspapper. Tryck ut till stora, runda och platta bröd som nästan fyller plåten på bredden.
- Tryck i valfri fyllning. Sätt ugnen på 250°. Sätt in det första brödet så fort ugnen blivit varm. Grädda i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. Baka nästa bröd.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Relaterade Artiklar
Bröd!
Foccacia och Jalapeñobröd, olivolja och salt... Gott både som tillt...
Gi-mat – vara eller icke vara?
GI – inneordet på varje svensks läppar. GI som i God Innemat. GI som I...