Friterade räkor som de smakar på restaurang.
Ingredienser
Olja till fritering, t ex jordnötsolja
2 dl rismjöl
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1½ dl mjölk
½ dl gräddfil
1 ägg
30 g smält smör
450 g stora skalade räkor med stjärten kvar
Instruktioner
- Fyll en fritös eller en djup gryta till cirka en tredjedel med olja. Hetta upp oljan till 190 grader. Oljan är tillräckligt varm då en brödbit blir gyllene på cirka 30 sekunder.
- Blanda rismjöl, vetemjöl, bakpulver, salt, mjölk, gräddfil och ägg i en stor skål. Rör ner det smälta smöret och blanda väl till en slät smet. Låt den dra 20 minuter. Tillsätt lite mer mjölk om smeten verkar för tjock.
- Torka räkorna torra. Trä två räkor åt gången på träspett och doppa dem i frityrsmeten så att de täcks väl.
- Lägg försiktigt räkspetten i oljan med hjälp av en tång. Fritera tills räkorna är gyllene och genomstekta, 30-60 sekunder. Ta upp räkspetten ur oljan med tången och låt dem rinna av. Fortsätt på samma sätt med resten av spetten.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Relaterade Artiklar
Japanska matord
Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt...
Klassiska rätter och deras namn
Den klassiska restaurangmaten är en del av vår historia. I Sverige...
Malmöfestival
Av all mat som serveras under Malmöfestivalen har Matklubben hållit...
måste va fel mängd vetemjöl