Gravad lax

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg lax, helst en mittbit av lax som väger över 4 kg
  • 0.6 dl grovt salt krossat i en mortel
  • 1 dl socker
  • 1.2 dl grovhackad färsk dill med stjälkar
  • 1 msk krossad vitpeppar
  • Instruktioner

    Filéa laxen och drag bort ben som eventuellt finns kvar. Punktera skinnet där laxen är som tjockast med en liten vass kniv. Blanda samman kryddorna. Fördela ca 1/4 av blandningen i en glas- eller porslinsform. Lägg därpå ena laxfilén med skinnsidan nedåt. Fördela ca 2/4 av kryddblandningen ovanpå, täck med den andra filén med köttsidan nedåt och lägg däröver resterande kryddblandningen. Täck med plastfolie och låt laxen dra i rumstemperatur 2 timmar så att kryddblandningen smälter. Låt mogna i kyl i 24 timmar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Sommarviner
    Finns det viner som kan kallas "sommarviner"? Kanske är det viner s...

    Lax, lax, lax
    Vi är bortskämda med lax här i Sverige och är nästan trötta på den und...

    Dagens ört - dill
    Det är mest här i Norden man använder dill. Den kan bli uppemot 60 cm...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben