En kaka som man äter till jul i bl.a. England och USA. Finns i många olika varianter. Här kommer en god variant.
Ingredienser
1,5 dl matolja
3 dl socker
3 ägg
4,5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1/4 tsk salt
3 dl hela färska tranbär (eller andra bär enligt eget tycke och smak)
3 dl skalade och hackade äpplebitar
1,5 dl hackade pekannötter (eller andra nötter t.ex. valnötter enligt eget tycke och smak)
1 tsk vaniljsocker
Florsocker
Instruktioner
- Vispa olja, socker och ägg med elvisp till en jämn smet.
Blanda därefter samman de torra ingredienserna och rör ner dessa i smeten.
- Tillsätt bär, äpplen, nötter och vaniljsocker. Blanda väl.
Bakad i smord och mjölad form i 150 grader ungefär 50-60 minuter. Baka därefter i 175 grader i ca 15-20 minuter.
- Ta kakan ur ugnen och låt svalna i formen i ca 15 minuter innan du vänder ur kakan och täcker den med siktat florsocker.
- Du kan också baka denna kaka i små separata formar om du vill. Tänk då på att tid för bakning i ugnen måste minskas betydligt.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Kul med julbak
Ställ till med julbak tillsammans med goda vänner under en dag i bö...
Vad är ett lands nationalrätt ?
För många år sedan var jag på en konferens i Holland och vid middagsbo...