Julkaka

En kaka som man äter till jul i bl.a. England och USA. Finns i många olika varianter. Här kommer en god variant.

Ingredienser

  • 1,5 dl matolja
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl mjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1/4 tsk salt
  • 3 dl hela färska tranbär (eller andra bär enligt eget tycke och smak)
  • 3 dl skalade och hackade äpplebitar
  • 1,5 dl hackade pekannötter (eller andra nötter t.ex. valnötter enligt eget tycke och smak)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Vispa olja, socker och ägg med elvisp till en jämn smet. Blanda därefter samman de torra ingredienserna och rör ner dessa i smeten.
    2. Tillsätt bär, äpplen, nötter och vaniljsocker. Blanda väl. Bakad i smord och mjölad form i 150 grader ungefär 50-60 minuter. Baka därefter i 175 grader i ca 15-20 minuter.
    3. Ta kakan ur ugnen och låt svalna i formen i ca 15 minuter innan du vänder ur kakan och täcker den med siktat florsocker.
    4. Du kan också baka denna kaka i små separata formar om du vill. Tänk då på att tid för bakning i ugnen måste minskas betydligt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Kul med julbak
    Ställ till med julbak tillsammans med goda vänner under en dag i bö...

    Vad är ett lands nationalrätt ?
    För många år sedan var jag på en konferens i Holland och vid middagsbo...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben