Linfrö och lingonbröd

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Ett luftigt och saftigt bröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl vatten
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2-3 msk lingonsylt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl linfön
  • 1-2 dl grahamsmjöl
  • 10-15 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Lös upp jästen tillsammans med sirapen.
    2. Smält smöret, häll i vatten och mjölk, häll blandningen över jästen när den blivit 37 grader.
    3. Blanda ner resten av ingredienserna. Arbeta degen i minst 10 min (jag brukar använda degkrokar då jag inte har någon assistent). Ha i mjöl allteftersom tills degen blir smidig.
    4. Dela degen i fyra bitar. Alla bitar i åtta delar, rulla bollar som man lägger intill varandra, låt jäsa under duk i ca 45 min.
    5. Sätt in i ugnen på ca 200 grader i 5-10 min tills brödet fått en gyllenbrun färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Dags för lingon!
    De lingon som mognar först kallas rålingon och är särskilt rika på...

    Dagens ört - timjan
    Det är bladen och de unga skotten som används som örtkrydda och de...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben