Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Acarajé Brasilianska bönbollar

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Mycket gott och nyttigt alternativ till Falafel. Bönsmeten ska stå i 2 till 3 dygn så den surnar lite.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj bönorna och blötlägg dem i 12 timmar (Alternativt använd färdigkokta) i en skål med mycket vatten. Använder du kokta bönor hoppar du över det momentet.
  2. Häll av vätskan från bönorna men spara ca 1 dl. Kör bönorna i en matberedare till en slät, fast smet. Tillsätt den skalade löken, chili, salt och svartpeppar och kör igen. Om smeten känns smulig kan du behöva tillsätta ytterst lite av den sparade vätskan, för att binda i hop smeten. Tillsätt i så fall en tesked i taget så smeten inte blir för lös.
  3. Skopa över smeten i en bunke och täck med plastfilm. Låt smeten stå i rumstemperatur i 2-3 dygn, tills den blivit lite syrlig. Vispa smeten med elvisp tills den blir fluffig. Om du nu vill kan du blanda in finhackade räkor. hetta upp en stekpanna och häll i rejält med olja. Forma kroketter eller biffar av smeten och lägg dem försiktigt ned i oljan. Stek några minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Ta upp kroketterna och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera genast, medan de fortfarande är varma och krispiga med en god sallad eller i ett pita bröd med god dressing.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.