Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelpaj de luxe

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Lyxa till äppelpajen! Här med en massa godsaker i sig. Mördegsbotten, mazarin och äppelfyllning, havrecrumble och en hemmagjord lyxig vaniljsås. Vad mer kan man önska?

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till mördegsbottnen i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel och klä en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Klä formen ända upp mot kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
  3. Riv mandelmassan till mazarinfyllningen och lägg den i en bunke. Tillsätt stött kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
  4. Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena till äppelfyllningen. Blanda med resten av ingredienserna.
  5. Blanda alla torra ingredienser till havrecrumblen i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
  6. Blanda äggulor och socker till vaniljsåsen i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.
  7. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
  8. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över. Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt svalna.
  9. Servera den lyxiga äppelpajen med den goda vaniljsåsen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.