Lyxa till äppelpajen! Här med en massa godsaker i sig.
Mördegsbotten, mazarin och äppelfyllning, havrecrumble och en hemmagjord lyxig vaniljsås. Vad mer kan man önska?
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Blanda alla ingredienser till mördegsbottnen i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel och klä en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Klä formen ända upp mot kanterna och skär bort överflödig deg.
Låt vila i kylen.
- Riv mandelmassan till mazarinfyllningen och lägg den i en bunke. Tillsätt stött kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
- Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena till äppelfyllningen. Blanda med resten av ingredienserna.
- Blanda alla torra ingredienser till havrecrumblen i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
- Blanda äggulor och socker till vaniljsåsen i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.
- Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
- Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över. Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt svalna.
- Servera den lyxiga äppelpajen med den goda vaniljsåsen.
Publicerat den
6 mars 2013
Liknande recept
Skriv kommentar