- Serverar: 1 portioner
- Tid: 50 minuter
Skriv ut
En klassisk fransk dessert att göra när du får tag på fina äpplen.
En fröjd för ögat och mycket enkel att göra.
Servera med lättvispad grädde blandat med en klick crème fraiche.
Inte särskilt fet som dessert att betrakta.
Instruktioner
- Värm ugnen till 200°.
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i tunt skivat kallt smör, socker+ vaniljsocker. Smula samman, tillsätt ägget och arbeta raskt ihop. (Du kan använda mixerstav, obs i samma ordning).
- Forma degen till en platt rundel tryck ut med mjölade fingrar till en botten i en 20-22 cm pajform .Ställ i frysen en stund.
- Tvätta och kärna ur äpplena. Skiva tunt, skalet ska vara kvar.
- Förgrädda pajskalet i 12 min. Ta ut pajskalet ur ugnen. Lägg äppelskivorna omlott i cirklar direkt i det varma skalet tills hela pajen är täckt. Pudra över lite socker och malen kanel.
- Grädda i 25 min, höj ev värmen till 225°c mot slutet så den får fin färg. Värm marmeladen i en liten kastrull och rör ner vattnet. Pensla den varma blandningen över den färdiga pajen och låt den sedan svalna.
- Garnera med en kvist citronmeliss om du vill, et voilà!
Publicerat den
30 augusti 2009
Liknande recept
Skriv kommentar