Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Anka Ala Annica

 
  • Serverar: 2-4 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Det här är mitt eget recept på en mycket mör och god grillad anka. Passande till jul eller till lite lyxigare vardagsmat.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Ta ut ankan ur frysen och låt den tina under natten.
  2. Dag 2: Ta ur fågeln. Det brukar finnas hals, hjärta och lever. Det skall vi inte ha med i denna rätt.
  3. Lägg smöret i en skål, hacka vitlöken i fina små bitar och tillsätt det tillsammans med smöret. Hacka dillen fint och tillsätt i skålen med smöret och vitlöken. Rör om med en slev eller gör som jag, som använder mina magiska händer att knåda smöret med så den blir mjukare. Jag rekomenderar att ni använder lätt saltat smör.
  4. Lägg smörmixen inne i fågeln och salta, men var försiktig så du inte saltar för mycket. Det skall vara lagom saltat vilket kan vara lite knepigt när det gäller fågel. Men med lite träning blir det lättare.
  5. Krydda nu med grillkryddan. Försök att få grillkryddan jämt och fint strött på ankan. Till sist tar du och pressar citron över ankan för att få en grand final på smaken. Försök att få saften jämt över hela fågeln. Man kan istället för citron använda lime om man vill.
  6. Låt ankan stå och dra i citronsaften och kryddorna en stund, ca 10 minuter. Sätt in termometern i ankbröstet men se till att inte termometern nuddar bröstbenet. Lägg ankan i en ugnspåse och lägg påsen i ugnen på 175 grader i 15 minuter för att sedan vrida ner värmen till 150 grader. Tag ut ankan när termometern visar att den är färdig enligt anvisningen på förpackningen.
  7. När ankan är färdig lägger du den på ett fat som passar. Som dekoration använder vi äpplen (och delad citron) samt salladsblad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.