Sätt ugnen på 150 grader. Skär några snitt med en kniv i fettkappan på ankbrösten. Salta och peppra. Bryn ankan i en torr het stekpanna, börja med fettkappan nedåt, ca 4 minuter på fettsidan och 2 minuter på andra sidan. Lägg i en ugnssäker form och stek klart mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Låt ankan vila medan potatisen tillagas.
Potatis: Höj ugnsvärmen till 250 grader. Skala morötterna och skär i bitar. Halvera potatisen. Lägg rotsakerna i en långpanna. Häll på olja. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen 20-25 minuter.
Balsamsky: Skala och finhacka bananschalottenlöken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt farinsockret och låt det smälta in. Häll på vin, balsamvinäger, vatten och fond. Låt koka ihop till drygt hälften. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Runda av med 1 msk smör och sila såsen i en ny kastrull.
Klyfta fikonen och lägg ner alla klyftor utom 4 i skyn.
Skär ankan i tunna skivor. Strimla baconet och stek i torr, het panna. Låt rinna av på hushållspapper. Vänd ner bacon och gräslök i de ugnsstekta rotsakerna. Servera till ankan med balsamsky och fikon.
Väldigt gott!