Receptet är hämtat ur "Silvret blev till guld". En receptbok om strömming utgiven 1999 av Grundsunda FramtidsGrupp.
Värt att pröva! Resultatet blir fantastiskt.
Instruktioner
- Skölj strömmingen och lägg den i svagt ättiksvatten över natten - 10-12 timmar. Man tar en dl ättikssprit till varje liter vatten, c:a 3 liter.
- Blanda kryddor, salt och socker. Alla kryddor bör vara hela och bara stötas lite lätt. För att undvika mögel kan man blanda i ett par msk Atamon i kryddblandningen.
- Sedan varvas strömmingen i ett lämpligt kärl med två lagerblad mellan varje varv. Mellan varven strös också krydd/salt/sockerblandningen. Avsluta med kryddblandningen.
- Lägg gärna ett lock, assiett el.dyl. med en tyngd på för att hålla nere fisken i den lag som bildas.
- Kärlet med strömming förvaras kallt i sex veckor. Sedan är det bara att njuta den med lämplig, läskande dryck. Utmärkt som ingrediens i t.ex. Janssons frestelse.
Publicerat den
13 mars 2012
Liknande recept
Skriv kommentar