Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bignè med vaniljfyllning

 
Skriv ut

Till detta recept behöver man en kaksprits med två munstycken. Ett munstycke med en öppning på 1,5 cm som används till bignèsmeten och ett med en öppning på ca 0,5 cm till fyllningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Crema Chantilly crema pasticcera och vispgrädde: Värm upp mjölken. Precis innan mjölken börjar koka ta av grytan och tillsätt vaniljstången. Låt vaniljstången smaksätta mjölken i ca 15 min.
  2. Vispa äggulorna, sockret och en nypa salt poröst i en skål. Sikta därefter ner mjölet under omrörning. Vispa tillsist ner den varma mjölken, lite i taget under omrörning.
  3. Häll blandningen i en grytan och låt koka upp under omrörning. Ta av grytan från spisen och låt krämen svalna.
  4. Då krämen svalnat vispa grädden och smaksätt den med 2 msk florsocker. Vänd försiktigt ner grädden i vaniljkrämen.
  5. Bignè: Skär smöret i mindre bitar. Sikta mjölet (så att det inte klumpar sig då det ska tillsättas i smeten).
  6. Häll vattnet i en tjockbottnad gryta, tillsätt smöret (och eventuellt en nypa salt om smöret är osaltat) och låt koka upp. Då smöret smält och vattnet börjar koka tillsätt mjölet (allt på en gång), blanda väl och låt koka ihop på medel hög värme under omrörning (använd en träslev). Låt smeten koka i ytterligare några minuter under omrörning tills smeten lossnar från grytans väggar och botten. Ta av grytan från spisen och låt smeten svalna.
  7. Då smeten svalnat något tillsätt 4 ägg, ett efter ett. Äggen vänds ner i smeten och det är mycket viktigt att varje ägg blandas in väl i smeten innan ett nytt ägg tillsätts.
  8. Värm ugnen till 200° och smöra en bakplåt eller använd bakplåtspapper.
  9. Fyll kakspritsen (munstycket ca 1,5 cm i diameter) med smeten och tryck ut små smetklickar (ca 2-3 cm i diameter) på bakplåten. Pensla bignè med lite vatten och platta till toppen något så att den inte bränns vid gräddningen.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min och låt dem därefter svalna.
  11. Fyll en kaksprits (munstycket ca 0,5 cm i diameter) med blandningen och fyll bignè från botten.
  12. Lägg de fyllda bignè på ett serveringsfat. Blanda 2 msk florsocker med 2 krm vaniljsocker och sikta sockret över bignè. Servera.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.