Briocher är mest kända som små bröd av jäsdeg som gräddas i specialformar. Här en vetebrödsvariant med frukt som fyllning.
Instruktioner
- Smörj en kransform, ca 2 liter. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Häll mjölken över jästen. Rör tills den har löst sig.
- Tillsätt salt och 6-7 dl av mjölet. Arbeta samman allt till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Rör matfett och socker poröst. Blanda ner matfettsblandning och ägg i den jästa degen. Tillsätt nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Gör fyllningen: Hacka aprikoserna fint. Blanda aprikoshack, korinter, suckat och cocktailbär.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en lång längd. Ta undan ca 20 cm av deglängden. Dela resten av degen i 10 delar. Forma varje del till en rund bulle. Ställ bullarna i formen.
- Gör en fördjupning i bullarna med en tesked. Fyll med fruktfyllning. Rulla ut den lilla degbiten. Dela den i 10 bitar. Rulla varje degbit till en kula. Tryck ner kulorna i bullarna.
- Låt kransen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla kransen med uppvispat ägg. Grädda kransen på galler i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt kransen stå i formen några minuter. Stjälp upp den. Låt kransen svalna på galler under bakduk.
Publicerat den
7 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar