Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citron- och limepeppar

(4 kommentarer)  
 • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Kryddblandning med citron- och limesmak. Som ersättning för köpekrydda som ofta innehåller E621(glutamat).

Ingredienser

Instruktioner

 1. Tvätta citroner och lime. Torka och riv av det yttersta skalet. Krossa senapsfröna i mortel. Blanda ihop alla ingredienser. Pressa över limen.
 2. Det blir en blöt kryddblandning som måste torka innan den läggs på burk. Men kan naturligtvis användas färsk. Jag lät det först torka 1 dygn på tallrik. La det sedan på tidningspapper ytterligare 1 dygn. Lägg allt i morteln när det är torrt och krossa. Lägg på burk.

Liknande recept

Kommentarer (4)

 • zonale 17 april 2008

  Alldeles underbar krydda och helt "äkta".

 • ejsan 21 januari 2010

  Rekommenderas verkligen! Doftar och smakar verkligen citrus - så gott till panerad rödspätta!

 • maithab 14 maj 2010

  Jag är på jakt efter lite egna kryddblandningar att ha i skafferiet och hittade detta. Själv har jag blandat ihop ungefär som du (salt, svartpeppar, lite socker och lökpulver) med citronsyra och lite potatismjöl (som fungerar som fuktupptagare). Jag undrar varför du inte använder citronsyra som är ett pulver istället för den "blöta" saften? Mycket enklare! Citronsyra är ju ingen farlig tillsats även om den har tilldelats ett E-nummer. Tvärtom helt naturlig, lika mycket som citronsaft. Jag har läst massor om citronsyra. Bl.a.: Citronsyra ingår i den sekvens av reaktioner som finns hos alla levande varelser för att få energi ur nedbrytning av kolhydrater och fett via acetat till koldioxid och vatten. En människa innehåller ca 1mg citronsyra per kg kroppsvikt. Den är den enda större industrikemikalie som framställs helt på biologisk väg. Den framställs genom att mögelsvampen Aspergillus Niger får växa i socker/saltblandning med god lufttillförsel varvid den bildar så mycket citronsyra att denna sedan går att fälla ut med kalk och rena upp.

 • Jennysam 11 januari 2011

  Hej! Låter super bra men skulle också vilja säga till alla att försöka välja EKOLOGISKA citroner och andra ingredienser eftersom det i jordbruket och själva framställningen av dessa använder mycket kemikalier. Citronskal ska man absolut tvätta ordentligt då det lagras många kemikalier i fruktskal. En anställd på FAO ( FN:s Food and Agriculture Organization) sa i en intervju att han aldrig skulle äta frukt utan att skala den först...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.