En klassisk créme caramel som toppas med färska hallon och knallröd hallonsås.
Instruktioner
- Karamellsås: Koka vatten och socker tills sockret löst sig
och blivit ljusbrunt, 180 grader Häll såsen i 6 ugnsäkra portionsskålar (á ca 1 dl). Vrid runt formarna så att botten och lite av kanterna täcks av karamellen. Låt stelna.
- Créme: Sätt ugnen på 150 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda mjölk, grädde, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull. Låt det koka upp. Låt svalna något, ta upp vaniljstången. Vispa samman äggoch äggulor i en skål. Häll den varma vaniljblandningen över äggen under omrörning.
- Häll blandningen försiktigt i portionsformarna. Ställ formarna i långpanna och häll i hett vatten upp till halva formens kant. Grädda mitt i ugnen tills smeten precis stelnat ca 40 min. Låt kallna ordentligti kyl 6-8 timmar.
- Hallonsås: Blanda socker, vatten och hallon i en kastrull. Låt koka tills såsen blir simmig ca 5 min. Sila ifrån hallonen och låt såsen stå framme till serveringen.
- Servering: Låt en smal kniv bli varm (i vatten) och skär med den runt formarnas kanter. Stjälp upp försiktigt på dessert tallrikar. Häll lite hallonsås över, dekorera med hallon, stick i en kvist cironmelisss och pudra med florsocker.
Publicerat den
8 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar