Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Danskt rågbröd med surdeg

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Ett gott och enkelt surdegsbröd

Ingredienser

Instruktioner

1. Dag 1: Lös upp jästen i fingerljummen (37°) lättfil och rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn. 2. Dag 2-3: Blötlägg rågkross i ljummet vatten 2-3 timmar eller häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Sila av vattnet. 3. Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagdt rågkross, vetemjöl, och rågmjöl. 4. Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa cirka 3 timmar i rumstemperatur. 5. Sätt ugnen på 250°. 6. Pensla brödet med vatten. Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med sticka. 7. Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst en dag innan det skärs upp.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.