I Maddaloni avslutas alltid en traditionell måltid med lite ost och ett stort fruktfat, men har man fina gäster så dyker det upp någon god sötsak också.
Ett recept från boken Mina fastrars mat.
Instruktioner
- Smält chokladen på låg värme i en kastrull. Tillsätt rommen och rör ihop till en jämn smet. Låt svalna.
- Skålla, skala och flisa mandeln (går lätt med rivtillsatsen i matberedaren).
- Bryt kexen i fyra bitar vardera och separera äggulor från äggvitor.
- Rör smöret pösigt i en skål, och blanda ner sockret. Rör ner äggulorna, en i taget. Tillsätt mandeln och chokladsmeten.
- Vispa äggvitor och salt till hårt skum och vänd ner i chokladblandningen.
- Rör försiktigt ner kexbitarna, men inga smulor.
- Häll blandningen i en avlång, smord form som rymmer 1.5 liter. Täck formen med plastfolie och ställ i kylskåp i minst 4–5 timmar.
- För en vass kniv försiktigt runt formens kanter, och doppa därefter formen mycket hastigt i hett vatten. Vänd formen upp och ner på ett fat och skaka lite lätt så att formen släpper.
- Skär i tunna skivor och servera tillsammans med lättvispad grädde.
Publicerat den
24 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar