Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dumle Chokladkola

 
  • Serverar: 60 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Jag hittade recept på kola och fixade till den lite på mitt eget vis. Resultatet blev en fantastisk god kola som smakade Dumle! För att kolan inte ska socka sig häller man i honung, men det smakar inte honung om kolan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret och blanda alla ingredienser förutom smöret.
  2. Koka upp till medelvärme. Låt kolan småputtra och rör då och då under kokningen. Tilsätt smöret. Kolan ska vara 125 grader. Om du inte har ugnstermometer - gör kulprovet
  3. Kulprovet är ett sätt att kontrollera om kolan har kokat länge nog. Tag en tesked kolasmet ur kastrullen och droppa i ett glas eller en skål med kallt vatten. När kolan stelnar så att den går att forma till en kula klarar kolan kulprovet. Är smeten för lös så ska kolan koka längre. Ju längre den kokar, desto fastare/ hårdare kola.
  4. Häll kolan i en smörad långpanna och låt den kallna i ca 2 timmar. Skär eller klipp kolan i bitar. Bryt i bitar och smält blockchokladen i mikrovågsugn (ca 30 sekunder) Doppa kolabitarna i chokladen och lägg på en bricka som sedan ställs i kylskåpet för att stelna.
  5. Kolorna måste sedan förvaras i kylen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.