I Sydamerika kallas piroger för empanadas. De små knytena av pajdeg fylls gärna med en kryddig köttfärsröra och fräscha grönsaker.
Instruktioner
- Sikta ner mjölet i en skål och tillsätt salt och 2 msk olivolja. Lös upp jästen i 2 dl ljummet vatten. Häll vattnet över mjölet och arbeta samman till en deg med elvispens degkrokar. Låt jäsa 30 minuter.
- Knåda degen ordentligt på mjölat bakbord. Täck över degen och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skölj paprikan, kärna ur den och skär den i fina tärningar. Skölj och ansa zucchinin och riv den grovt. Låt majsen rinna av.
- Hetta upp resten av olivoljan i en teflonstekpanna och bryn köttfärsen så att den blir smulig. Tillsätt lök, vitlök, paprika, zucchini och majs, lite i taget, och fräs under omrörning.
- Låt blandningen puttra tills all vätska kokat bort. Krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver och persilja. Låt svalna.
- Täck en bakplåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 200 grader. Knåda genom degen, kavla ut den och tryck ut tolv cirklar, ca 14 cm i diameter. Portionera upp köttfärsblandningen på den ena halvan av cirklarna. Lämna en ca ½ cm bred kant.
- Pensla kanterna med äggula och vik den tomma deghalvan över fyllningen. Tryck ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Pensla med resten av äggulan och grädda 10-15 minuter.
Publicerat den
25 november 2011
Liknande recept
Skriv kommentar