Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Festbröd med surdeg

(1 kommentar)  
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Tar tre dagar att göra brödet. Man kan baka det i långpanna eller som man vill, ex korgbröd.

Ingredienser

Instruktioner

1:a dagen, gör surdeg. Smula sönder jästen i en bunke och häll i 4 dl vatten (37 grader) över jästen och rör om så att den löser sig. Rör i 4 dl rågsikt och täck bunken med plastfolie. Ställ den på en varm plats i köket. Efter ett dygn rör ner ½ dl mjöl (Surdegen kan tas redan nu men blir inte lika aromrik) 3:e dagen, blanda surdegen med 8 dl vatten(37grader), olja, salt och nästan all rågsikt. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt mellan 45-60 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda smidig. Vill man göra ett festbröd tag undan 1/4 av degen och lägg resten i en smord långpanna. Låt fantasin leka när du garnerar den. Jäs 30 min. Värm ugnen till 250 grader sätt plåten i nedre delen av ugnen. Sänk temp till 200 grader och grädda ca 45 min. Vill man göra korgbröd blir det 3-4 bröd beroende på korgen. Mjöla korgen lägg i och låt jäsa 25 min. Stjälp upp på plåt och låt det ligga där 5-10 min. Grädda sedan i 200 grader ca 45 min

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • trust123 24 juni 2011

    Vad menas med 1 påse rågsikt, hur många kilo ? Trevlig midsommar!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.