Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdeg på råg till många bak

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Ju mer surdeg i brödet desto mer smak och mindre/ingen jäst behövs. Bröd som har sin grund av surdeg ger ett hälsosamt bröd och längre hållbarhet. Det finns många recept på surdeg och här kommer ännu ett.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1 Blanda 3 dl vatten med honung och jäst. Tillsätt 2 dl grovt rågmjöl och vispa. Låt stå exempelvis nära spisen med plastfolie eller bakduk. Rör då och då och kontrollera att degen bubblar.
  2. Dag 2 Blanda i 1 dl fint rågmjöl. Rör då och då och kontrollera att degen bubblar.
  3. Dag 3 Blanda i 3 l varmt vatten och 3 l grovt rågmjöl. Rör om då och då. Låt stå övertäckt och bubbla.
  4. Dag 4 Den surdeg som du inte behöver på en gång till ditt brödbak går bra att frysa. Frys ner i påsar exempelvis med 1 dl i varje och kanske några med 5 dl. Anpassa efter mängden du behöver till dina surdegsbak.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.