Vill man bjuda till fest och har ont om tid är köttfärspaj ett utmärkt val. Rätten kan förberedas i god tid för att sedan bara värmas strax innan gästerna kommer.
Instruktioner
- Hacka samman matfett och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt ca 1 timma.
- Skala och hacka löken. Hetta upp matfettet i en stekpanna och lägg i köttfärs, lök och pressad vitlök. Låt det bryna tillsammans.
- Tillsätt muskot, persilja, selleri, salt och peppar. Rör ner ägget och ställ färsen svalt.
- Dela degen i två delar. Kavla ut den ena halvan till en rundel som ska täcka botten och kanter i en pajform, ca 22 cm i diameter. Strö över 2 msk ströbröd.
- Häll den svala köttfärsblandningen i degskalet. Strö över resten av ströbrödet.
- Kavla ut den andra deghalvan till ett lock. Lägg den ovanpå fyllningen och tryck ihop kanterna väl. Skär ut överblivna degvitar till blad som garnering. Snitta 3-4 lufthål i deglocket.
- Vispa upp ägg och mjölk. Pensla pajen och grädda i 200 grader, ca 45 minuter.
- Servera med en god sallad.
Publicerat den
9 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar